Парабени, сульфати та силікони

Привіт, красуне.

Киця-чепурниця повертається 

А тепер я ще й ваша киця-розумниця 

Бо навчу розбиратись у важких косметичних термінах, а ще розповім, як не стати жертвою реклами.

Отже, почнемо з азів!

 

Парабени, сульфати та силікони. 

Що це за чудернацькі слова? Я впевнена, що вони вам знайомі. Давайте трішки розберемось.

Почнемо з парабенів.
 

Парабени — це складні ефіри парагідроксибензойної кислоти, які мають протимікробну дію. У косметиці вони використовуються як консерванти. Найчастіше в косметиці можна зустріти метилпарабен, етилпарабен, пропілпабен, бутилпапарабен, хоча є й ряд інших.

 

Парабени було винайдено на початку 19 століття. Це відкриття стало проривом, адже завдяки парабенам термін зберігання косметики та інших життєво необхідних продуктів (побутова хімія, ліки) став довшим. Даний процес відбувався тому, що сам компонент дешевий, а іншої альтернативи в той час ще довго не було. 

 

Втім, буду відвертою. 

Не все так веселково. 

Нещодавно вчені зробили заяву: парабени можуть стати причиною розвитку раку грудей. Є імовірність, що вони потрапляють в клітини шкіри через дезодоранти. Але проти цього твердження існує ряд антитверджень. 

Наприклад, під час дослідів на щурах в їхню шкіру вводилась ін’єкція. Метою було наближення еквівалента дії до людського організму. Однак навіть в такому випадку дія була в рази менша. 

 

Протягом ста років парабени широко використовуються в косметиці. Наразі підтвердження будь-яких негативних змін в організмі відсутні. Всі дослідження досить сумнівні та гостро піддаються критиці: то наукова база непевна, то спосіб дослідження безглуздий.

 

Але, безумовно, альтернатива парабенам є і вона широко використовується в косметиці. 

ETHYLHEXYGLYCERIN — консервант рослинного походження, PHENOXYETHANOL — натуральний ефірний спирт, бропонол, кватерніум-15, бутилгідроксіанізол (E320 або BHA), бутилгідрокситолуол (BHT), (і якщо бренд заявляє — «без парабенів», то, швидше за все, замість них присутній аналог) та ряд інших. Проте варто врахувати, що ці компоненти більш алергічні, ніж класичні парабени. 

 

Чи можна обійтись без парабенів? 

Ні! 

Ані від класичних, ані від аналогів відмовитись при виготовлені косметики НЕМОЖЛИВО! Вони не просто подовжують термін придатності, вони блокують розмноження бактерій, що є найважливішим! З парабенами засіб живе 2 роки, а без — 2-14 днів 

 

Чи варто панікувати? 

Ні.

Не такий страшний той вовк, як його малюють. Адже насправді парабени поряд все наше життя і швидше за все проти їхнього шкідливого впливу у нас імунітет. Парабени є в моркві, чорниці, оливах, лохині, кислиці та інших продуктах.

 

Тому споживаймо з холодним розумом.

Ну як? Цікаво, киці?

Продовжимо?

Sisters